In het centrum van West-Terschelling vindt je de Brandaris, de Ter-schellinger vuurtoren en tevens de oudste vuurtoren in Nederland. Waar de naam Brandaris vandaan komt is niet precies bekend.
In 1323 werd door de stad Kampen opdracht gegeven voor de bouw . Deze was bedoeld voor het begeleiden van zeelieden tussen Vlieland en Terschelling, op hun route van Kampen via de Zuiderzee (tegenwoordig het IJsselmeer) naar de Noordzee. Dit werd de eerste Brandaris. De toren werd echter te dicht bij zee gebouwd. Op 22 januari 1593 stortte de toren in zee.
Al in februari 1593 werd besloten dat er een tweede Brandaris ge-bouwd moest worden. Dit keer deden ze dat, op dezelfde plaatst als de huidige toren. Ook met deze toren ging het mis. In oktober 1593 stortte hij tijdens de bouw in, waarschijnlijk door het gebruik van slecht steen en een slordige werkwijze. Hier kwamen zes mensen bij om het leven.
Begin 1594 werd opnieuw begonnen aan de bouw van een baken op Ter-schelling, de derde Brandaris. Dit keer met succes, de toren bleef staan en staat er nu nog steeds.
Op 1 april 1834 werd begonnen met een grondige opknapbeurt voor Brandaris. Bij deze opknapbeurt werd er een nieuw lichthuis op ge-plaatst met daarin een draaiend vuurtorenlicht, het eerste in Neder-land. Dit licht werd voor het eerst ontstoken op 23 september 1835. Een omwenteling duurt acht minuten. Dertig jaar later, in 1864, werd besloten dat het licht van de Brandaris verplaatst moet worden naar Texel. Dit gebeurde en op 1 november 1864 werd op de Brandaris een nieuw licht ontstoken, dit keer geen draaiende, maar weer een vaste.
In 1907 volgde een nieuwe primeur voor de Brandaris. Er wordt een elektrisch draaiend licht geplaatst. In 1917 begon Philips met het ont-wikkelen van een nieuwe lamp. Dit werd uiteindelijk een enorme gloei-lamp met een diameter van dertig centimeter, de “Brandarislamp”. De-ze werd op 13 juli 1920 voor het eerst gebruikt.
Tussen 1976 en 1979 werd de Brandaris grondig gerestaureerd en ge-moderniseerd. Tijdens deze restauratie werd een elektrische perso-nenlift geplaatst. Weer een primeur in Nederland. In deze periode werd ook het verblijf bovenop de toren gebouwd. Ook kreeg de toren een radar installatie.
De toren zelf is met zeven verdiepingen 53,66 meter hoog, het licht zit op 55,5 meter hoogte. Het licht van de toren is in een straal van 29 zeemijlen, zo’n 54 kilometer, zichtbaar.